I dag har Hanne og Bent Jepsen tre gårde inden for en radius på 2 kilometer med i alt 60.000 frilandshøner. Hønernes mulighed for at få frisk luft under vingerne og gå frit rundt på de store arealer tiltaler parret, der har mere end 30 års erfaring i branchen.
Bent Jepsen er en sindig vestjyde, født på en kvæggård i Hovborg. Han er uddannet landbrugstekniker fra Vejlby Landbrugsskole i 1982 og tog hermed springet fra praktisk landbrug til rådgivning.
Efter et par år som konsulent skiftede han til fjerkræbranchen, hvor han har arbejdet en del år som både driftsøkonomikonsulent og direktør.
I 1984 købte han og hustruen Hanne deres første gård sammen ”den gule gård”, hvor de i starten havde rugeæg inden de gik over til de æglæggende høner.
Hvad produktionsform angår, så har parret erfaring med både burhøns, skrabehøner og en økologisk ægproduktion, der varede i fem år inden ægteparret besluttede sig for at frilandshøner passede bedst til dem.
I 1995 købte de Aagården, og i år 2004 blev Enggård købt. De første mange år var Hanne tovholder på den daglige pasning af hønerne, pakning af æg, holden øje med fodring og alle de øvrige dagligdags pligter.
Først i 2006 besluttede Bent sig for at vende tilbage til familiebruget og hjem til gården i Jernvedlund, hvor han dedikerede al sin tid på at blive fuldtidslandmand på ejendommens 130 hektar samt deltage i pasningen af de dengang 21.000 æglæggende høner.
Produktionsformen og hønernes mulighed for at få frisk luft under vingerne og gå frit rundt på de store arealer tiltaler parret. Høj velfærd og beskæftigelse er vigtigt for dem begge, hvorfor de dagligt strør både muslingeskaller og lucerne ud i hønsegården for at beskæftige hønerne.
I sæsonen er der desuden sået masser af korn i hønsegården, der er velindrettet med små og store træer, hvilket giver masser af ly og læ. Hønerne trives med at lede efter korn, insekter og orme. De mange muligheder for beskæftigelse virker afstressende og giver en god velfærd.
Parret beskriver selv frilandshøner som ”ekstremt hyggelige at gå rundt og kigge på”. Hønerne kommer ud i hønsegården, så snart de har lagt æg om formiddagen. Herefter kan hønerne gå frit ude og inde hele dagen. De sidste høner går først ind, når det bliver mørkt.
I den ene hønsegård har et rådyr valgt at flytte ind. Til glæde for både høner og rådyr går de sammen og aktiverer hinanden. Meget mere idyllisk bliver det næppe.