ÆGGESKALLEN

Alt i én skal

Æggeskallen kan være skyld i mange besværligheder, når man laver mad med æg. Du har garanteret prøvet, at æggeskallen flækker, imens du koger æg. Der er heller ikke noget værre end, når skallen bare ikke vil af det kogte æg - eller når der lander et stykke æggeskal i dejen. Men faktisk er æggeskallen helt nødvendig for at beskytte ægget.

Æggeskallen

Hvorfor er nogle æggeskaller meget tynde?

Æggeskallen er lavet af kalcium. En høne producerer stort set samme mængde kalcium pr. æggeskal uanset æggeskallens størrelse. 

Derfor er skallen tykkere, når hønen er ung og lægger små æg – og tyndere, når hønen er ældre og lægger store æg. 

AF MED SKALLEN

Hvorfor er nogle æg så svære at pille?

Ifølge Teknologisk Institut siver der over tid CO2 ud af ægget. Det gør, at pH-værdien i ægget stiger, og det får skalhinden og dermed skallen til at slippe æggehviden lettere.

Et helt frisklagt æg er altså sværere at pille end et ældre æg.