Æg og holdbarhed

Frisklagte æg

Ægs holdbarhed ser man forskelligt på i forskellige lande. I den Europæiske Union (EU) har man vedtaget, at æg er "bedst før" 28 dage efter den dag, de bliver lagt i stalden. Men vidste du, at du kan undersøge et ægs friskhed på forskellige måder? Lad os fortælle dig hvordan nedenfor.

Tallerken-testen

Hvordan ved jeg, om ægget er friskt?

Hvis du slår et æg ud, kan et friskt æg kendes på, at det har en høj og buet æggeblomme – og at hviden er delt i to lag, et tykt lag tæt omkring blommen og et tyndt, der ligger yderst.

Hvis blommen er flad og nemt går i stykker eller hviden flyder meget ud, kan der være to årsager: Enten er ægget lagt af en ældre høne - æg lagt af ældre høner er nemlig ikke så spændstige, som æg lagt af yngre høner - eller også er ægget ved at være gammelt.

28 dage i EU

Hvad er holdbarheden på æg?

Ægs holdbarhed ser man forskelligt på i forskellige lande. I den Europæiske Union (EU) har man vedtaget, at æg er "bedst før" 28 dage efter den dag, de bliver lagt i stalden. I mange lande udenfor EU opererer man med op til fire måneders holdbarhed på æg. I Hong Kong har man fx besluttet, at æg har en holdbarhed på 120 dage. 

På vores æggebakker kan du altid se datomærkningen. Derfor anbefaler vi dig at opbevare dine æg i æggebakken i køleskabet - så ved du altid, hvilken dato æggene er "bedst før". 

Et æg og et glas vand

Hvordan kan jeg tjekke, om ægget er for gammelt?

Hvis du er i tvivl, om dit æg er for gammelt, kan du bruge den klassiske flyde-test. Fyld et glas eller en skål med vand og læg det ukogte æg deri.

Hvis ægget synker til bunds, er det friskt. Hvis ægget flyder i overfladen af vandet, er det ved at være gammelt.

Læg bare ægget på køl

Hvor længe holder et hårdkogt æg sig i køleskabet?

Hvis du har kogt for mange æg til frokostbordet, kan du sagtens gemme dem i køleskabet. Du skal bare sikre dig, at æggets skal er intakt.

Hvis æggeskallen er revnet, kan bakterier fra andre fødevarer trænge ind i ægget, så det ikke holder sig så længe. Opbevar eventuelt æggene i en tætlukket bøtte. 

Lugt dig frem

Er mine æg for gamle?

Æggenes holdbarhed kan du altid aflæse på æggebakken. Men du vil typisk ikke være i tvivl, hvis dine æg er blevet for gamle eller dårlige. 

For gamle æg kan rådne på grund af fugt, og der vil så typisk være mug på indersiden af æggeskallen. Dårlige æg lugter meget, så din næse vil garanteret hurtigt afsløre et dårligt æg. 

Opbevaring af æg

Hvordan skal æg opbevares?

Den danske lovgivning siger, at æg skal opbevares ved max. 12 °C. DANÆG anbefaler at du opbevarer æggene i køleskabet ved mellem 5 °C og 12 °C. Så holder æggene længere, og risikoen for smitte med bakterier mindskes. 

For yderligere at sikre friskheden af æggene anbefales det, at de opbevares i æggebakken med spidsen nedad. Så kan du også se holdbarheden på låget af æggebakken.