Næsten hver femte dansker oplever at mangle madlavningsevner i køkkenet, hvilket hindrer dem i at lave hjemmelavet mad. Hos DANÆG tror vi på, at basale madlavningsevner er afgørende for, at danskerne vælger bæredygtige og sunde fødevarer i køledisken. Derfor er vi på 9. år glade for at kunne støtte Madskolerne. Her bliver forældrene nægtet adgang til køkkenet og istedet får børnene grydeskeen i hånden.
Madkulturens årlige befolkningsundersøgelse af danskernes mad- og måltidsvaner viser, at der en klar sammenhæng mellem niveauet af madlavningsfærdigheder og hvor hjemmelavede måltiderne er.
Hvis evnerne mangler i køkkenet, så vil det ofte føre til indkøb af flere færdigretter, hvilket kan være uhensigtsmæssigt, da færdigretter ofte indeholder mere salt og fedt end hjemmelavede måltider.
*Madkultur 2018, https://www.madkulturen.dk/viden/madkultur18/.
I Madskolerne gør man noget ved det. Madskolerne er et non-profit initiativ stiftet i 2004, hvis mission er at give børn gode, sjove og lærerige oplevelser med fødevarer og madlavning.
Madskolerne bliver afholdt i hele landet i starten eller slutningen af børnenes sommerferie og varer fem dage. Her støtter frivillige børnene i at smage på nye madvarer, at lære hvordan fødevarer kommer fra jord til bord, samt at få nye evner i køkkenet.
Siden 2011 har brancheorganisationen Danske Æg - som DANÆG er medlem af - støttet Madskolernes vigtige arbejde med at gøre børn og unge trygge i køkkenet, og i alt har 18.000- 20.000 børn besøgt landets madskoler.
I takt med at klimaudfordringerne ændrer danskernes madvaner, tror vi på vigtigheden af Madskolernes arbejde med at ruste fremtidens forbrugere til at træffe beslutninger i køkkenet af lyst - i stedet for af nød.