10-05-2021

Ægs rolle i de nye kostråd

I januar præsenterede Fødevarestyrelsen de nye, officielle kostråd, der skal inspirere danskerne til at lægge sunde og klimavenlige fødevarer på tallerkenen. Med sine ernæringsmæssige og bæredygtige fordele bør æg have en betydningsfuld plads blandt de andre skønne råvarer, som Fødevarestyrelsen anbefaler danskerne at spise. Bliv klog på, hvordan æg går i spænd med de nye, officielle kostråd - for klimaets og sundhedens skyld.

Æg og klimabelastning

Når vi i Danmark producerer 1 kg æg, udledes der 0,85 kg CO2 ækvivalenter (CO2e). Det konkluderer Danmarks grønne tænketank CONCITO i sin klimadatabase, som blev offentliggjort i februar 2021. I databasen giver CONCITO virksomheder, myndigheder og borgere adgang til at se det gennemsnitlige klimaaftryk af 500 af de mest almindelige fødevarer på det danske marked.

Men er 0,85 kg CO2e så meget eller lidt? Hvis vi sammenligner ægs udledning med den fra andre animalske produkter eller fødevarer fra planteriget, står æg frem som et meget fornuftigt valg at lægge i indkøbskurven. Faktisk er CO2e-udledningen for æg i nærheden af den fra mange af de mest almindelige frugter og grøntsager i danskernes køleskabe; æbler (0,66 CO2e), tomater (0,70 CO2e), appelsiner (0,81 CO2e), løg (0,90 CO2e) og bananer (0,98 CO2e). De animalske produkter har næsten uden undtagelse en højere klimabelastning end fødevarer fra planteriget, og netop derfor har Fødevarestyrelsen en helt klar anbefaling til danskerne: Spis mindre kød.

Spis mindre kød

Vi danskere er vilde med kød og en omlægning til grønne proteiner kan for mange føles som et stort skridt. Hvis du – ligesom mange andre danskere – er vant til at bygge dine måltider rundt om kød, kræver det overskud at ændre denne livslange vane. Her kan æg blive din smarte, proteinrige – og ikke mindst smagfulde - redning.

Æg har et høj indhold af protein (12 gram pr. 100 gram eller 6-8 g pr. æg afhængigt af størrelsen på ægget) og mætter godt – og netop derfor kan æg med fordel bruges som erstatning for andre typer af animalsk protein, som har en højere klimabelastning. Med andre ord gør retter med æg det lettere for dig og din familie at have kødfrie dage uden at gå på kompromis med mæthed, smag og proteinindhold. 

Æggets sunde fordele

Hos DANÆG arbejder vi hver dag på at bringe sunde, innovative og bæredygtige fødevarer og inspiration til verden, og i centrum for denne vision står ægget med sine ernæringsmæssige fordele. Trods sit simple ydre har ægget også meget at byde på, når det kommer til sundhed og ernæring. På sin hjemmeside www.altomkost.dk skriver Fødevarestyrelsen, at ”kød og æg bidrager både med protein, vitaminer og mineraler”, og anbefaler på den baggrund danskerne til at variere sine måltider med æg et par gange om ugen.

Udover sit høje indhold af protein, er æg værd at nævne, når snakken falder på vitamin B12 og vitamin D. Æg er nemlig rigt på vitamin B12, og du kan for eksempel sikre dig din dagsdosis af 2 µg vitamin B12 pr. dag ved at spise to æg. Solen er den vigtigste kilde til vitamin D, men faktisk har æg også et højt indhold af vitamin D.

Mindre madspild

De nye, officielle kostråd sætter fokus på, hvad danskerne bør spise for at være sunde og klimavenlige, men i en klimakontekst er det også yderst relevant at se på, hvad vi danskere ikke sætter til livs. Undersøgelser estimerer nemlig, at hver dansker smider knap 47 kg spiselig mad ud om året. I Danmark smider vi hvert år over 700.000 tons mad ud, som kunne være spist. Husholdningernes madspild udgør 260.000 tons pr. år. I servicesektoren er der et årligt madspild på 227.000 tons, hvoraf detailhandlen udgør langt størstedelen.

Ved at mindske madspildet i Danmark, bidrager du indirekte til at sænke CO2-udledningerne fra fødevareproduktion, og i den sammenhæng er det helt oplagt at blive gode venner med æg. Med et par æg ved hånden kan du hurtigt lave de rynkede grøntsager bagerst i køleskabet om til en lækker frokost-omelet eller bruge salaten fra gårsdagens aftensmad i en farverig frittata.